ЗМІНА ПАРАМЕТРІВ СУШИЛЬНОГО АГЕНТА В ПРОЦЕСІ СУШІННЯ ОБМАЗКИ ЗВАРЮВАЛЬНИХ ЕЛЕКТРОДІВ - Співак, О. Ю.; Боднар, Л. А.; Єфремов, Я. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Експериментально досліджено зміну параметрів сушильного агента в процесі сушіння обмазки зварювальних електродів та вплив початкового вологовмісту обмазки на процес сушіння. Побудовано графічні залежності зміни температури сушильного агента за трьома основними періодами сушіння, залежності зміни відносної вологості і точки роси сушильного агента в процесі сушіння. Дослідження виконувались для вологості обмазки після опресування 4,45 %; 8 %; 10,16 %. Запропоновано механізм утворення дефектів обмазки, що полягає в наступному. На видалення капілярної, майже вільної вологи накладається процес видалення вологи, більш міцно пов'язаної з колоїдними частинками силікатів. Така волога починає видалятися при більш високих температурах. За збільшення температури сушильного агента існує досить висока небезпека перетворення частини капілярної вологи в пару безпосередньо в капілярах. Водяна пара з підвищеним тиском не встигає пройти через капіляр, внаслідок чого обмазка може тріскатись, або навіть відшаровуватись від поверхні самого електрода цілими областями (спухати). Підвищення температури (для збільшення інтенсивності процесу сушіння) на цьому етапі крім спухання може призвести до утворення браку у вигляді кільцевих тріщин і відшарування кінця обмазки.