ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ІМПУЛЬСНОГО ІН’ЄКТУВАННЯ ГРУНТІВ МЕТОДОМ ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ - Бадьора, Н. П. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
В статті запропоновано новий спосіб закріплення ґрунтових масивів, який полягає у використанні додаткового навантаження на стаціонарний потік рідини розчину, що, за рахунок зменшення сил тертя між середовищем та ін’єктуючим розчином, дозволяє збільшити його проникність. Методом планування багатофакторного експерименту отримано квадратичні рівняння регресії для кодованих та дійсних значень факторів, які дозволяють адекватно описати залежності між основними параметрами процесу на збільшення проникності розчину та збільшення активної площі підсиленої області ґрунту. Проведено параметричну оптимізацію значень за допомогою пакету прикладних програм MathCAD, що дозволила встановити оптимальні значення параметрів процесу підсилення. Максимальний радіус розповсюдження для піщаного грунту буде спостерігатись при тискові нагнітання Р=0,8 МПа; частоті повторення пульсації ω=42 Гц. Поверхні відгуків критеріїв оптимізації та їх двомірні перерізи залежності значень радіуса розповсюдження розчину від окремих параметрів оптимізації.