МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ КОНТЕЙНЕРІВ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ НИЗЬКОРАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ ПРИ АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ - Попов, В. О.; Власко, А. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
У статті удосконалено метод моделювання напружено-деформованого стану металевих захисних контейнерів під дією динамічних навантажень, що виникають при падінні дном на жорстку поверхню; на прикладі захисного контейнера місткістю 15 т, засобами “Lira 9.6” розроблена відповідна математична та скінченноелементна модель з врахуванням особливостей поведінки сталі і крихкого заповнення під дією динамічних навантажень; визначено форму деформацій контейнера та небезпечні ділянки з точки зору міцності; доведена висока ймовірність розвитку тріщин у зварних швах контейнера стандартної конструкції; запропоновані рекомендації щодо удосконалення конструкції контейнера.