ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНИХ РЕЖИМІВ ФЕРМЕНТАЦІЇ ТА СЕДИМЕНТАЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ СУБСТРАТУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БІОГАЗОВОЇ УСТАНОВКИ - Ратушняк, Г. С.; Анохіна, К. В.; Кощеєв, І. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2013)
Розглянуто вплив температурних режимів ферментації та седиментаційних параметрівсубстрату на продуктивність біогазової установки. Враховано три стадії анаеробного процесу,а саме: кріофільну, мезофільну та термофільну. На седиментаційні характеристикиполідисперсного середовища субстрату впливають його густина та розміри твердих частинок, атакож швидкість обертання перемішувального пристрою в установці. Запропонованоматематичну модель процесу отримання біогазу з врахуванням вихідних факторів, що впливаютьна продуктивність установки. За результатами чисельного моделювання отримано рівняння, щохарактеризують взаємозв’язок між продуктивністю біогазової установки та температурнимита седиментаційними параметрами органічного субстрату. Побудовано графічні зображенняповерхонь відгуків, що зображують залежність між цільовою функцією, та незалежнимизмінними, які подано температурою анаеробного бродіння, частотою перемішування й вологістюсубстрату.