ОЦІНЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕЙРО-НЕЧІТКИХ МЕРЕЖ - Ратушняк, Г. С.; Степанковський, Р. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2013)
Стаття присвячена проблемі оцінювання надійності функціонування вентиляційнихсистем. Запропонований новий підхід за допомогою математичних апаратів – нечіткої логіки танейро-нечітких мереж як універсальних апроксиматорів складних (нелінійних) функціональнихзалежностей з можливістю використання експертних знань про функціонування вентиляційнихсистем та визначення оцінки надійності. Розроблено структуру нейро-нечіткої мережіоцінювання надійності функціонування вентиляційних систем. Наведено основні закономірностірозрахунків для оброблення експериментальних даних, які дозволяють оцінити надійністьфункціонування вентиляційних систем, пошуку мінімізації критерію якості налагодженнясистеми.