ПОРІВНЯННЯ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ БАГАТОШАРОВИХ ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ - Бікс, Юрій; Ратушняк, Ольга (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У цій статті представлено підхід до оцінки динамічних характеристик багатошарових огороджувальних конструкцій будівель, зосереджуючись на фізично вимірюваних показниках теплотехнічних характеристик. На основі стандарту EN ISO 13786:2023 у дослідженні розглядаються коефіцієнт теплопередачі (U-value), внутрішня питома теплоємність (k1) та коефіцієнт загасання (f) як параметри теплових характеристик, а маса стіни як додатковий об’єктивний показник. П’ять стінових конструкцій, поширених на українському ринку - конопляний бетон (Костробетон), газобетон + мінеральна вата, цегляна кладка Porotherm + мінеральна вата, деревно-стружкові цементно-зв’язані блоки (Арболіт) та системи ICF (Блоки незйомної опалубки) - були оцінені за допомогою числового моделювання та порівняльного аналізу. Щоб усунути суб’єктивність у зважуванні критеріїв, чотири фізично значущі параметри порівнюються для визначення загальної оцінки. Результати показують, що стіна E (ICF) вважається динамічно збалансованою, ефективною конструкцією відповідно до параметрів внутрішньої питомої теплоємності та коефіцієнта загасання, проте вона має найбільшу масу серед інших конструкцій. Стіна B (Газобетон) продемонструвала найвищий ефект ослаблення теплового потоку – 0,115, що може призвести до літнього перегріву, тоді як стіна C (Порожниста цегла + утеплювач) та стіна D (Арболіт) показали подібну динамічну поведінку з надто низьким коефіцієнтом загасання – 0,007. Дослідження підкреслює складність об’єктивного багатокритеріального аналізу без вдавання до маніпуляцій з даними щодо проєктування огороджувальних конструкцій та надає фізично обґрунтовані критерії, які можуть сприяти більш об’єктивному прийняттю передпроєктних рішень. Поточні дослідження показали, що, хоча всі стіни відповідають вимогам ДБН України, стаціонарний коефіцієнт теплопередачі (U-value) можна розглядати лише на ранніх етапах прийняття рішень як ключовий параметр енергоефективності огороджувальної конструкції; однак, цей параметр сам по собі не може точно відобразити динамічну теплову поведінку конструкцій та їх інерційні характеристики.