СТУПІНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ПАЛЬ В СКЛАДІ СТРІЧКОВОГО ФУНДАМЕНТУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВИПРОБУВАНЬ НА МАЛОМАСШТАБНИХ МОДЕЛЯХ - Блащук, Наталя Вікторівна; Перебийніс, Михайло Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Проведено фізичне моделювання на маломасштабних моделях стрічкового пальового фундаменту з низьким ростверком на бурових та забавних палях з метою дослідити сумісну роботу паль та ростверку з ґрунтом і відмінність в роботі паль залежно від способу їх влаштування в ґрунті. Також виконане випробування статичним навантаженням одиночних паль тих же геометричних параметрів, що і в складі стрічкового пальового фундаменту. Проведено порівняння ступеню реалізації бурових та забивних паль в складі стрічкового пальового фундаменту та проаналізовано залежність ступеня реалізації від довжини та кроку паль. Огляд досліджень по темі сумісної роботи паль та ростверку в складі стрічкового пальового фундаменту показує наявність ефектів покращення роботи за рахунок взаємного впливу паль, включенням в роботу стрічкового ростверку за рахунок реакції ґрунтової основи. Чинними нормативними документами рекомендовано враховувати спільну роботу паль та ростверку, але існуючі аналітичні моделі не в повній мірі враховують фактори, які впливають на несучу здатність пальового фундаменту. Проведені дослідження підтверджують вплив ростверку на несучу здатність пальового фундаменту, підвищення ступеню реалізації несучої здатності паль в складі фундаменту, на яку впливають складні фізико-механічні процеси, які виникають в ґрунті під навантаженням та інші фактори. Підходи до визначення допустимого навантаження на бурові палі в складі стрічкового пальового фундаменту занижують фактичну несучу здатність стрічкового пальового фундамент на бурових палях порівняно з забивними. Розробка та уточнення існуючих методів визначення несучої здатності стрічкових пальових фундаментів, які враховуватимуть покращення умов роботи паль в групі і взаємодії з ростверком дозволить реалізувати резерв несучої здатності пальових фундаментів, що покращить техніко-економічні показники стрічкового пальового фундаменту та дозволить приймати більш економічні рішення при проектування пальових фундаментів.