АНАЛІЗ РОЗРАХУНКОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК НА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРОГАХ - Ярещенко, Наталія В’ячеславівна; Сєдов, Андрій Віталійович; Фоменко, Олена Олександрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті проведено аналіз розрахункових характеристик. До розрахункових характеристик автомобільних доріг відносять такі характеристики як інтенсивність, швидкість руху та навантаження на автомобільні дороги. В ситуації яка наразі відбувається, велике значення має навантаження на автомобільні дороги. Через велике навантаження на дорогах, дорожнє покриття не витримує такого навантаження і швидко руйнується. Тому на даний час це питання є дуже актуальним. У статті «Аналіз розрахункових характеристик на автомобільних дорогах» розглядається питання динаміки розрахункових характеристик транспортного потоку, а саме навантаження на автомобільну дорогу та аналіз навантаження. Проведені дослідження навантаження на автомобільних дорогах дозволили автору припустити, що за динамікою розрахункових характеристик можна судити про закономірності еволюції автомобільних доріг. Важливим завданням проектування автомобільних доріг є довгострокове прогнозування розрахункових характеристик транспортних потоків. Однією з проблем є проблема прогнозування навантаження на автомобільних дорогах. Розглядається прогноз вантажопідйомності, навантажень на задню вісь автомобілів та розрахункових навантажень на автомобільні дороги. Для аналізу динаміки вантажопідйомності, конструктивних навантажень на вісь та повної маси автомобіля використовувалися дані про серійні вантажні автомобілі. Тимчасові ряди вантажопідйомностей, конструктивних завантажень на вісь та повних мас вантажних автомобілів будувалися за математичними очікуваннями аналізованих характеристик у перерізах часу через інтервали часу. Кожна марка автомобіля за допомогою чисельних значень навантажень на вісь, вантажопідйомності та повної маси представлялася горизонтальними відрізками, що проходять вздовж шкали часу на рівні відповідної характеристики. Таким чином, кожен тимчасовий зріз був представлений широким набором навантажень на задню вісь від найменших до гранично допустимих. Модель прогнозування навантаження адекватна спостережуваним даним щодо динаміки проектування. Проведено аналіз середовища функціонування для визначення і розробки методу прогнозування розрахункових характеристик транспортного потоку на автомобільних дорогах, а саме навантаження, та виявлення негативного впливу на автомобільну дорогу. Виявлено, що вирішення цієї проблеми можливе шляхом аналізу еволюції навантаження на автомобільну дорогу у системі «людина-автомобіль-транспортне середовище».