ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ МІСТА ВІННИЦІ - Васильківський, Ігор Володимирович; Зелінський, Дмитро Вячеславович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті описано діючу державну систему державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря України. Дана система моніторингу спрямована на забезпечення екологічно чистого атмосферного повітря. У місті Вінниці, до складу цієї системи входить лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря Вінницького обласного центру з гідрометеорології, яка здійснює постійний лабораторний контроль стану забруднення атмосферного повітря у місті Вінниця на двох стаціонарних постах спостереження забруднення. Існуюча мережа ПСЗ не дає в повному обсязі оцінку стану забруднення атмосферного повітря, через невисоку частоту вимірювань в ручному режимі. З 2023 року у Вінниці були встановлені і почали функціонувати станції моніторингу повітря EcoCity. Дані станції моніторингу повітря дозволяють мешканцям міста стежити за змінами якості повітря у місті в реальному часі та підтримувати свідоме ставлення до екологічних проблем. В роботі проаналізовано роботу системи моніторингу викидів забруднюючих речовин у місті Вінниці. Запропоновано першочергові заходи для забезпечення доступного та екологічно чистого середовища для мешканців міста Вінниці.