ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ГУМОВОЇ КРИХТИ В ДОРОЖНЬОМУ БУДІВНИЦТВІ - Лялюк, Олена Георгіївна; Васюра, Ігор Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Робота присвячена комплексному техніко-економічному обґрунтуванню використання гумової крихти в дорожньому будівництві як одного з інноваційних напрямів підвищення довговічності та якості автомобільних доріг. У роботі розглянуто сучасні підходи до застосування вторинної гумової сировини, отриманої шляхом перероблення зношених автомобільних шин, що на сьогодні є важливою складовою європейської та світової практики сталого розвитку. На основі узагальнення технічних характеристик модифікованих асфальтобетонних сумішей проаналізовано вплив гумової крихти на фізико-механічні властивості дорожнього покриття, зокрема на підвищення еластичності, опір утворенню тріщин, стійкість до колійності та покращення зчеплення коліс із поверхнею дороги. Окрему увагу приділено зниженню шуму транспортних потоків та підвищенню комфортності руху в умовах міського середовища. У статті також висвітлено екологічні переваги технології, пов’язані з утилізацією відпрацьованих шин, зменшенням навантаження на полігони твердих побутових відходів та розвитком ринку вторинної переробки. З огляду на необхідність мінімізації негативного впливу на довкілля, застосування гумової крихти розглядається як ефективний інструмент екологічної модернізації дорожньої галузі. Економічний аналіз включає порівняння традиційних та модифікованих технологій за критеріями вартості будівництва, тривалості експлуатації та потреби у ремонтах. Показано, що, незважаючи на деяке підвищення початкових витрат, дорожні покриття з гумовою крихтою забезпечують значну економію протягом життєвого циклу дороги завдяки збільшенню терміну служби та зниженню частоти ремонтних робіт. Представлено оцінку економічної ефективності із застосуванням таких показників, як чиста теперішня вартість, індекс рентабельності та період окупності. Зроблено висновок, що використання гумової крихти є перспективним напрямом розвитку дорожнього будівництва в Україні, який поєднує технологічні, економічні та екологічні переваги.