ТИПОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ОБ’ЄКТІВ ТА ЗОН МАСОВОЇ РУЙНАЦІЇ НА УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - Швидкий, Дмитро Васильович; Бондар, Олександр Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
В зоні масштабних бойових дій зазнають змін форма та функціональне наповнення міського середовища урбанізованих територій. Формуються нові передумови оновлення територіально-просторової організації системи поселень. Масштаб розчистки вже корелює з масштабами відновлювального будівництва. Формування урбанізованих територій визначається комплексом географічних, економічних, політичних чинників. Для сходу України відбулися революційні за наслідками містобудівні зміни. На даному етапі постають завдання містобудівного аналізу концептів та напрямків відновлення регіональної структури. Виконано типологічний аналіз об’єктів та зон масової руйнації на урбанізованих територіях, з метою визначення принципів та методів поводження з відходами від руйнувань на етапі відновлення територій. Досліджено етапи виникнення міст та агломераційних утворень Луганської області, що мали визначний вплив на формування типологічно однорідних ділянок міської забудови. Проведено типологічний аналіз міст Сіверськодонецьк, Лисичанськ та Рубіжне що утворюють агломерацію, яка зазнала масштабних руйнувань під час бойових дій. Агломерація утворює еталонний об’єкт дослідження, що поєднує найстаріше та наймолодше міста Луганської області. Визначено, що архітектурно-планувальні одиниці можна класифікувати по конструктивним ознакам та по планувальним рішенням. Виділено групи будівель та планувальних ділянок характерної типології. Запропоновано рекомендації щодо можливості реконструкції міської забудови, що враховує можливості зміни функції та форми міського середовища. Типологічний аналіз може використовуватись в рамках експертного методу розробки проектних рішень відбудови зруйнованих міст.