СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ПРОЄКТУВАННІ ПІДЗЕМНИХ ПРОСТОРІВ БІЗНЕС-ЦЕНТРІВ - Ковальський, Віктор Павлович; Оленюк, Анастасія Павлівна; Зоря, Павло Олегович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Розглядаються об’ємно-планувальні рішення підземних просторів бізнес-центрів, що поєднують функції укриття та паркінгу. Це сприяє ефективному використанню обмежених міських територій, що є актуальним для сучасного урбаністичного розвитку. Такі багатофункціональні комплекси не лише вирішують проблему нестачі паркомісць, а й інтегруються в інфраструктуру міста, створюючи можливості для економічного та соціального життя. Інтеграція укриттів і паркінгів є логічним кроком, що оптимізує використання земельних ресурсів та забезпечує цивільний захист населення, підкреслюючи подвійну цінність об’єктів. Проєктування цих просторів вимагає розуміння будівельних норм, вимог безпеки та ергономіки для максимальної функціональності та комфорту. Ефективне використання підземних площ також зменшує навантаження на наземні території, звільняючи їх для зелених зон та сталого розвитку міст. Ці простори виконують не лише роль паркінгу, а й можуть вміщувати комерційні, адміністративні та технічні зони, що відповідають вимогам міського середовища. Проєктування підземних просторів базується на принципах гнучкості та адаптивності. Їх функція може змінюватися без значних капіталовкладень. Наприклад, частина паркінгу може тимчасово переобладнатися для виставок чи заходів. Ця гнучкість цінна для бізнес-центрів, що прагнуть максимізувати використання активів. Поєднання функціональності та інженерних рішень визначає, що тенденції в проєктуванні підземних просторів спрямовані на створення багатофункціональних та гнучких середовищ. Вони адаптуються під різні цілі: паркування, торгові площі, спортзали, дата-центри. Це відображає глобальний тренд на мультифункціональність міського простору та сталий розвиток. Розробка таких проєктів вимагає залучення висококваліфікованих фахівців. Впровадження нових технологій є невід’ємною частиною процесу. У підсумку, ці підземні комплекси стають ключовим елементом сучасної інфраструктури, сприяючи розвитку економіки, якості життя та стійкості міст.