ІНТЕГРАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ТА ВИБОРУ ВІКОННИХ КОНСТРУКЦІЙ ЖИТЛОВИХ БУДІВЕЛЬ З ВРАХУВАННЯМ БЕЗПЕКОВОЇ СИТУАЦІЇ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Панкевич, Володимир Вячеславович; Панкевич, Ольга Дмитрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Запропоновано інтегральний підхід до оцінювання й вибору віконних конструкцій для житлових будівель з урахуванням змінної безпекової ситуації. Розроблена модель поєднує класичні частинні критерії (енергоефективність, архітектурно-функціональні властивості, ринкова вартість, рівень протизламного захисту) із безпековим критерієм - стійкістю до дії вибухової хвилі. Ваги критеріїв визначаються за допомогою поетапного експертного парного порівняння, причому враховано механізм перенормування при зміні безпекового контексту. Для просторового оцінювання ризиків запропоновано кластеризацію, що враховує зонування територій (Тил / Опора / Фронтир / Рубіж / критична зона) на основі близькості до лінії бойових дій або небезпечних кордонів, наближеності до потенційних цілей ракетно-бомбових атак та щільності таких об’єктів у окрузі. Практична частина демонструє застосування моделі на прикладі п’яти альтернативних конструкцій (V1–V5), показуючи різну придатність варіантів для макрорегіонів із різним рівнем ризику. Метод призначений для підтримки інженерного вибору віконних систем у змінених умовах безпеки. Інтегральний піхід забезпечує прозорість ухвалення рішень, можливість обґрунтування вибору у проєктній документації та гнучкість до адаптації під зміну вагових пріоритетів і безпекової ситуації.