ДЕВЕЛОПМЕНТ БУДІВНИЦТВА – НОВІТНЯ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ - Менейлюк, Олександр Іванович; Галушко, Валентина Олександрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Стаття присвячена відкриттю нової спеціальності в Одеської державної академії будівництва и архітектури. Це – девелопмент будівництва. Вона має на увазі підготовку фахівців для операцій з нерухомістю з метою отримання прибутку. Це операції із землею, будівництво, реконструкція, ремонт, зміни функціонального призначення будівель та споруд. На сьогоднішній день на Україні зареєстровано близько 400 девелоперських компаній. Сьогодні такими операціями найчастіше займаються або юристи, або економісти, або будівельники. Широкий спектр завдань, що стоїть перед девелоперськими компаніями, визначає перелік знань і умінь спеціаліста девелопера. Йому потрібно вирішувати питання не тільки фінансові, а ще геологічні, економічні і інколи юридичні. Тому така спеціальність має поєднувати можливості фахівців перерахованих галузей. Вона має базуватись на підготовці інженерів-будівельників. Але базова підготовка таких фахівці повинна мати знання в галузі економіки, юриспруденції, управління проектами та ін. Підготовка такого фахівця – основна задача спеціалізації при підготовці бакалавра та при профілізації магістрів. У роботі представлені задачи нової спеціальності та її основні складові. Окрім базової підготовки за напрямом «будівництва та цивільна інженерія» - це «Supply Chain Management- Управління ланцюжками поставок», а також «Управління доданою вартістю - Value Chain Management». У роботі представлена ​​структура навчального плану з семестрів та основні освітні траєкторії. Розкрити основні переваги здобуття спеціальності в Одеській державній академії будівництва та архітектури. А саме: наявність великої кількості викладачів-практиків; можливість реалізації отриманих знань та навичок; проходження професійної практики в девелоперських компаніях; рівень спеціаліста девелопера; академічна мобільність. Тому така спеціальність є актуальною і затребуваною на Україні.