ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ В МЕЖАХ ПОКРИТТЯ БУДІВЛІ НЕЖИТЛОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Голоднов, Олександр Іванович; Соколенко, Валерій Михайлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Наведено методику досліджень технічного стану будівельних конструкцій, які отримали пошкодження внаслідок силових і температурних (кліматичних) впливів внаслідок перепаду температур довкілля. Будівля нежитлового призначення являє собою окремо розташовану чотириповерхову споруду прямокутної форми в плані. Будівлю було запроєктовано, як виробничий корпус машинобудівного заводу. У конструктивному відношенні будівля являє собою рамну систему зі збірних залізобетонних конструкцій за серією ИИ-20. Метою роботи було обстеження несучих будівельних конструкцій стін і покрівлі будівлі, в яких під час експлуатації виникли тріщини в місцях примикання сталевих конструкцій до цегляних стін і в цегляних стінах в рівні покриття, а також визначено їхній технічний стан. Для вирішення поставленої задачі було проведено комплекс робіт, який включав аналіз наявної проєктної, виконавчої та експлуатаційної документації,попередній огляд об’єкта обстеження, візуальне обстеження будівельних конструкцій будівлі, інструментальне обстеження будівельних конструкцій (вимірювання геометричних параметрів будівлі та конструктивних елементів),аналіз результатів візуального й інструментального обстеження вище визначених будівельних конструкцій, виконання перевірочних розрахунків, підготування висновку про технічний стан будівельних конструкцій покриття будівлі та можливість подальшої експлуатації, а також було розроблено технічну документацію на посилення конструкцій. Розрахунки конструкцій покриття виконані за допомогою сучасного обчислювального комплексу ЛІРА, в тому числі на рівномірне нагрівання металу на температуру 40 оС. За результатами розрахунків зроблено висновки і розроблено проєкт посилення конструкцій і рекомендації щодо подальшої експлуатації.