ВПЛИВ ВИРОБНИЧИХ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ БУДІВЕЛЬНОЇ ФАНЕРИ - Салабай, Ірина Іванівна; Салабай, Роман Григорович; Щупаківський, Роман Богданович; Матюшенко, Іван Миколайович; Козак, Руслан Олегович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Визначено вплив виробничих факторів на якість будівельної фанери. На формування якості клейового з’єднання впливають технологічні фактори, які характеризують деревину, клей і умови склеювання, а на визначення якості клейового з’єднання впливають фактори, що характеризують метод випробування. Основні технологічні фактори, що впливають на формування якості клейового з’єднання, об’єднано в п’ять груп. Серед умов підготовки деревини до склеювання, що визначають міцність клейового з’єднання є вологість деревини, шорсткість та чистота поверхні деревини. Умови нанесення клею: його витрата, спосіб нанесення і кількість поверхонь, на які наноситься клей, також впливатимуть на якість клейового з’єднання. Обов’язковою умовою отримання якісного клейового з’єднання є відповідна підготовка клейового шару до склеювання. Під час нанесення клею на шпон слід прагнути забезпечення належного перенесення клею з однієї поверхні на іншу, а для цього необхідна достатня кількість клею, який повинен мати відносно високу в’язкість, щоб не бути поглинутим деревиною. Від умов пресування залежить не тільки ефективність процесу склеювання, а й фізико-механічні властивості одержуваного матеріалу, так як під час пресування формується його щільність, що особливо важливо при склеюванні шпону. Змінюючи температуру і тиск пресування та тривалість їх впливу, можна змінити властивості фанери. Особливе місце займає група факторів, що характеризує температуру і вологість повітря виробничих приміщень. Метод випробовування міцності склеювання фанери характеризують такі фактори: форма і розміри зразків фанери для випробовування; спосіб попереднього оброблення зразків фанери для випробовування. Якість клейового з’єднання для будівельної фанери необхідно визначати за міцністю фанери на зріз. За результатами аналізу впливу виробничих факторів на якість будівельної фанери з’ясовано, що для отримання міцного клейового з’єднання потрібно дотримуватись належних технологічних параметрів процесу виготовлення фанери, щоб утворився однорідний за товщиною і суцільний клейовий шар між листами шпону.