ЗАПОВНЮВАЧІ ДЛЯ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ З ПРОДУКТІВ РЕСАЙКЛІНГУ БУДІВЕЛЬНОГО ЛОМУ - Бондар, Олександр Васильович; Христич, Олександр Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Приведено обґрунтування головних напрямків розвитку технологій і діяльності підприємств промисловості будівельних матеріалів. Відмічено необхідність розробки і впровадження технологій ресайклінгу залишків будівельного лому для виготовлення будівельних сумішей. Представлено обґрунтування можливостей реалізація таких технологічних рішень здатних забезпечувати отримання реальної економії енергетичних ресурсів, скорочення витрат капіталовкладень, а також дозволяє суттєво оздоровити екологію окремих регіонів постраждалих від російської агресії. Наведено результати аналітичних досліджень існуючих напрацювань за напрямками ресурсозберігаючих технологій переробки будівельних і техногенних відходів для виготовлення заповнювачів будівельних сумішей. Наведено графічну інтерпретацію результатів розрахунково-аналітичних досліджень можливості отримання обсягів будівельного лому і твердих відходів після демонтажу зруйнованих житлових будівель типових серій забудови. Відмічено, що накопичені обсяги будівельного лому отриманого в результаті руйнування будівель і споруд в переважній більшості складаються з бетону, залізобетону, керамзитобетону, цегляної кладки з керамічних і силікатних виробів. Викладено результати експериментальних досліджень переробки будівельного лому залізобетонних конструкцій для виготовлення заповнювачів будівельних сумішей. Підтверджено відповідність характеристик отриманих за технологіями подрібнення і сепарації матеріалів нормативним вимогам, які регламентують показники гранулометрії і фізичні параметри для традиційних мінеральних заповнювачів. Обґрунтовано рецептурно-технологічні параметри виготовлення бетонної суміші з використанням нового різновиду заповнювачів з використанням нормативно-технічної літератури. Лабораторними випробуваннями шляхом використання експериментальних проб дрібного і крупного заповнювачів, отриманих з будівельного лому, виготовлено дослідні серії зразків бетону і проведено дослідження їхніх фізико-механічних характеристик. Підтверджено доцільність використання технологій ресайклінгу для виготовлення будівельних сумішей з використанням заповнювачів з будівельного лому, отримані зразки відносяться до класу бетону С16/20 найбільш поширеного у будівельній практиці. Показано позитивний ефект наявності на поверхні отриманих заповнювачів реакційноздатних речовин, що у свою чергу забезпечує підвищення фізико-механічних характеристик зразків при зменшенні вмісту в’яжучого. Розроблено і досліджено рецептурно-технологічні параметри сухих будівельних сумішей для виготовлення будівельних виробів з використанням отриманих штучних заповнювачів. Представлено програму проведення подальших досліджень прогнозованих характеристик зразків-моделей будівельних сумішей з використанням заповнювачів, як продуктів ресайклінгу будівельного лому.