ЗАВДАННЯ ТА ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ ВТОРИННИМИ БУДІВЕЛЬНИМИ ВІДХОДАМИ ВІД РУЙНАЦІЇ МІСТ НА УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - Швидкий, Дмитро Васильович; Швець, Віталій Вікторович; Соколенко, Костянтин Валерійович; Соколенко, Валерій Михайлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Виконано аналіз проблем управління вторинними будівельними відходами від руйнації міст на урбанізованих територіях. Масштаб руйнувань призвів до формування зон, територій, районів суцільної руйнації. На цих територіях зруйнована інфраструктура, не ведеться господарча діяльність, відсутнє населення. Розміри зон перевищують відстань міжселенних районних зв’язків. Світові та вітчизняні українські практики поводження з відходами стосуються переважно завдань управління в мирний період часу, в умовах нормального функціонування економіки. Висунуто гіпотезу, що наслідки війни формують новий тип об’єктів переробки – територіальні утворення. Ця проблема актуальна для урбанізованих територій сходу України. Вторинні будівельні відходи від руйнування на урбанізованих територіях мають морфологічні відмінності. Базові принципи відновлення, загальні підходи та вимоги до моделей та програм поводження з вторинними будівельними відходами від руйнування на високо урбанізованих територіях суцільного руйнування поки не пророблено. Запропоновано впроваджувати як термін та категорію поняття «Вторинні будівельні відходи руйнування». Проблема відтворення населених пунктів вимагатиме у середньо та довготерміновому відновленні розробки програм поводження з ВБВР на територіях суцільної руйнації. За оцінкою авторів перетворення об’єктів руйнування може сягати 25% витрат у порівнянні з новим будівництвом. Розчищення зруйнованих міст та територій може становити 3-5 років – термін реалізації масштабних містобудівних завдань. Визначено чинники та характерні спільні риси що забезпечують успішні приклади рішення та реалізації проблем переробки та управління відходами загального спектру утворення. Перелічено фактори, що мають вирішальний вплив на політику ефективного управління відходами. Методи та моделі розчистки зруйнованих територій становлять окрему науково-практичну задачу та потребують додаткових досліджень.