РОБОТА ДВОЩІЛИННОГО ФУНДАМЕНТУ ПРИ ДІЇ ВЕРТИКАЛЬНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ФІЗИЧНОГО ТА ЧИСЛОВОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Сорока, Максим Васильович; Блащук, Наталя Вікторівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті наведено результати фізичного моделювання роботи щілинних фундаментів. За результатами досліджень встановлено залежність несучої здатності щілинних фундаментів від довжини та кроку щілин, отримано якісну оцінку напружено-деформованого стану системи «щілинний фундамент- ґрунтова основа». Результати фізичного моделювання використано для оцінки роботи моделі фундаменту та ґрунтової основи в ПК «Plaxis 3D Foundation». Виконано числове моделювання роботи щілинного фундаменту з різними геометричними параметрами, загалом розглянуто 9 різних схем. Встановлено залежність несучої здатності фундаменту від різної відстані між щілинами і різної їх довжини. Отримані результати моделювання свідчать, про збільшення несучої здатності щілинного фундаменту (1,5-2 рази) при збільшення відстані між щілинами без збільшення їх довжини. Це пояснюється включенням у роботу ґрунту , який знаходиться між щілинами.