ВПЛИВ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОКЛАДАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРУБОПРОВОДІВ НА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТЕПЛОВИХ МЕРЕЖ - Джеджула, В’ячеслав Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Системи теплопостачання широко експлуатуються в даний час для транспортування тепла до споживачів від джерел теплової енергії. При новому будівництві і реконструкції мереж найбільш поширеними до використання є попередньо ізольовані трубопроводи: сталеві або пластикові труби у пінополіуретановій ізоляції і поліетиленовій або сталевій оболонці. Такі труби переважно прокладаються безканально і, незважаючи на досить посилену теплову ізоляцію, все одно втрачають тепло теплоносія. Труби мають стандартну економічно обґрунтовану товщину теплоізоляційного шару тому пошуки шляхів зменшення теплових втрат потрібно шукати в сфері експлуатації та монтажу трубопроводів. В залежності від способу прокладання труб визначається величина теплових втрат. У статті розглянуто способи прокладання теплових мереж з попередньо ізольованих труб, досліджено методики розрахунку теплових втрат від оболонки труби до ґрунту, наведено результати розрахунків теплових втрат в залежності від глибини закладання трубопроводів, надано основні рекомендації з позиції енергоефективності щодо особливостей прокладання теплових мереж. За результатами аналізу літературних джерел виявлено, що основний вплив на величину теплових втрат теплових мереж має вологість піску і ґрунту, в якому знаходиться труба, також важливими є взаємний вплив трубопроводів один на одного, глибина закладання та товщина теплової ізоляції. Досліджено вплив взаємного розташування трубопроводів в траншеї на величину тепловтрат. В результаті дослідження виявлено, що прокладання труб у непрохідних каналах хоча і викликає певне збільшення вартості капітальних витрат, але дозволяє зменшити питомі тепловтрати трубопроводів на 8 Вт/м в подавальному і на 7 Вт/м у зворотному трубопроводах, що пропорційно зі зменшенням теплових втрат трубопроводів шляхом зменшення температури води, але що не завжди є технічно і економічно можливим. Прокладання теплопроводів СТ/ПЕ з високотемпературним теплоносієм в непрохідних каналах (лотках) з підвищеною гідроізоляцією і піщаною подушкою є раціональним рішенням не тільки з позиції енергозбереження, але і безпеки експлуатації.