ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ВІДХОДІВ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА БУДІВНИЦТВА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ - Христич, Олександр Володимирович; Бондар, Олександр Васильович; Гігінеішвілі, Карло Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті представлено результати теоретичних і експериментальних досліджень ефективності використання відходів промисловості та будівництва для виробництва сухих будівельних сумішей (СБС). Досліджено фізико-хімічні властивості золи-винесення ТЕС, доменних шлаків, бетонного та цегляного бою, їх вплив на реологічні характеристики, міцність і експлуатаційні властивості СБС. Проведено розробку оптимальних складів сумішей із використанням вторинної сировини, що дозволяють досягти збалансованого поєднання технічних характеристик, економічної ефективності та екологічної безпеки. Експериментально підтверджено, що вторинні компоненти здатні формувати щільну структуру цементного каменю, підвищувати тріщиностійкість, зменшувати водопоглинання та підвищувати міцність на стиск і згин. Показано, що включення до 30% промислових і будівельних відходів дозволяє знизити вуглецевий слід виробництва СБС на 15–20%, скоротити споживання природної сировини та обсяги утворення відходів. Запропоновано технологічну схему підготовки вторинних матеріалів і рецептури сумішей на їх основі. Виявлено оптимальні співвідношення вторинних компонентів (зола-винесення, бетонний та цегляний бій), які забезпечують максимальну ефективність за комплексом фізико-механічних властивостей. Результати досліджень доводять доцільність широкого впровадження вторинної сировини у виробництво СБС в умовах сталого розвитку будівельної галузі. Окремо розглянуто екологічні та економічні переваги запропонованого підходу, визначено напрями подальших досліджень щодо удосконалення складів СБС залежно від регіональної сировинної бази.