АРХІТЕКТУРНО-ПРОСТОРОВІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПРИМІСЬКИХ ПОСЕЛЕНЬ ВІННИЦЬКОЇ ОТГ - Швець, Віталій Вікторович; Субін-Кожевнікова, Альона Сергіївна; Білоус, Дмитро Анатолійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті досліджуються архітектурно-просторові особливості розвитку приміських поселень, що входять до складу Вінницької об’єднаної територіальної громади (ОТГ). На основі комплексного містобудівного аналізу автори виявили низку проблем: відсутність сформованих громадських центрів, хаотична житлова забудова, недостатній рівень інженерної та транспортної інфраструктури, нестача об’єктів соціального та культурного призначення. Особливу увагу приділено населеним пунктам Десна, Великі та Малі Крушлинці, Вінницькі Хутори, Гавришівка, Писарівка, Стадниця та Щітки. Для кожного з них подано характеристику планувальної структури, соціально-економічного потенціалу та існуючих проблем. У роботі запропоновано стратегічні напрями розвитку: формування повноцінних центрів громадської активності, удосконалення просторового зонування, розвиток транспортної мобільності, модернізація інженерної інфраструктури, збереження екологічного та культурного середовища. Також підкреслено необхідність залучення громадськості до процесів просторового планування. Автори наголошують, що інтегрований підхід, який поєднує соціальні, архітектурні, екологічні та інженерні аспекти, дозволить створити гармонійне, комфортне та конкурентоспроможне середовище у приміських поселеннях Вінницької ОТГ. Дослідження може слугувати практичним орієнтиром для фахівців у сфері просторового планування та місцевого самоврядування, які працюють над питаннями сталого розвитку територіальних громад.