МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ КОМПАКТНИХ СТАЛЕВИХ БАЛОЧНИХ КОНСТРУКЦІЙ ДЛЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПІДСИЛЕННЯ АВАРІЙНИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ РЕБРИСТИХ ПЛИТ ПОКРИТТЯ - Попов, Володимир Олексійович; Байда, Денис Миколайович; Попова, Аліна Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглянуто вирішення важливої науково-практичної задачі моделювання напружено-деформованого стану будівельних багатоелементних балочних конструкцій підсилення аварійних збірних залізобетонних ребристих плит на прикладі реальної офісної будівлі «Вінницького інноваційно-технологічного парку», що проектується на території колишніх виробничих приміщень заводу «Кристал». Ці плити покриття, які служать для підтримання шарів плоскої покрівлі, протягом тривалої експлуатації набули значних силових пошкоджень, тобто, мали усі ознаки досягнення першої і другої груп граничних станів. Але їх заміна, через пізнє виявлення дефектів та економічні чинники, була фактично унеможливлена. Крім того, за завданням архітектора проекту була сформульована додаткова вимога до проектних рішень щодо мінімального виступу (випирання) конструкцій підсилення з-під просвіту плит для забезпечення проектної будівельної висоти стелі приміщень під аварійними плитами. Тому, під час вказаних науково-практичних робіт, постала потреба у розробці нестандартної методики підсилення, саме, компактними балочними конструкціями із повним виключенням з роботи дефектних залізобетонних плит покриття. Запропоноване рішення підсилення у вигляді багатоелементної системи з балок швелерного перерізу малої висоти, що часто розкріплені з площини згину гнутими профілями. Авторами наукових досліджень, також, була вирішена складна задача забезпечення включення запропонованої багатоелементної системи з компактних сталевих балок підсилення в загальну роботу несучих конструкцій покриття шляхом тимчасового вирівнювання і розвантаження аварійних конструкцій домкратними системами та підклинювання всіх елементів. Розроблена раціональна технологічна послідовність виконання робіт в якій особлива увага приділялася питанням техніки безпеки, взагалі, та пожежної безпеки підсилених конструкцій зокрема. Наведенні у статті конструктивні та технологічні пропозиції було з успіхом реалізовано на практиці.