АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПОШУКУ, ДОБУВАННЯ ТА ОБРОБКИ ДАНИХ В СИСТЕМІ AUTODESK REVIT - Андрухов, Валерій Михайлович; Потєха, Андрій Сергійович; Тарапкін, Петро Леонідович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Ефективне управління будівельними інвестиційними проектами ґрунтується на всебічному аналізі даних в режимі реального часу, це стосуються як їхньої структури так і компонентів. Інформація про будівельні об’єкти, яка є критично важливим аспектом міського середовища, зазнає цифрової трансформації завдяки широкому впровадженню технології інформаційного моделювання будівель (BIM). BIM слугує ядром бази даних при цифровому представленні будівлі, охоплюючи всі етапи життєвого циклу будівельного об’єкта, а саме: проектування, будівництво, експлуатацію, ремонтно-відновлювані роботи, утилізацію тощо. Результатами даного дослідження є огляд методів аналізу та передачі даних, що містяться в BIM-моделях. Зосередившись на програмній платформі Autodesk Revit, автори приводять власний досвід: результати досліджень деяких алгоритмів з методів пошуку, добування та обробки даних. На ряду з поглибленим опануванням потенційного функціоналу вбудованого інструментарію Revit, пропонується його розширення на основі додаткових користувацьких модулів написаних на наступних мовах програмування C# та Python. Також в результатах даного дослідження акцентується увага на аспектах продуктивності використання запропонованих методів в стандартних задачах при експорті даних. У фокусі дослідження також знаходяться інтеграція зовнішніх програм (за допомогою плагінів) для розширення можливостей з автоматизованого збору даних. Використовуючи можливості BIM, запропоновані варіанти, на думку авторів, дозволять вибудовувати траєкторії до розробки інтелектуальних та керованих систем управління проектами. Особлива увага приділяється створенню макросів і сценаріїв для автоматизації рутинних процесів та зменшення часу на обробку даних. Розглядаються декілька підходів до програмування нових функцій пошуку, видобування та обробки даних інформаційної моделі, включаючи можливості створення плагінів та використання Dynamo. Використання інтегрованого середовища розробки Revit та створення спеціалізованих додатків дозволяє значно покращити ефективність управління будівельними проектами, забезпечуючи надійність і точність отриманих результатів, особливо при їх передачі в інші програмні комплекси. Результати цих досліджень демонструють важливість впровадження інноваційних технологій та інструментів у сфері будівельного інформаційного моделювання, в першу чергу тому, що на її основі на принципово нових засадах з’являється можливість організовувати будівництво, експлуатацію; при цьому суттєво раціональніше та ефективніше.