ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ТЕРИТОРІЙ - Кучеренко , Лілія Василівна; Бабій , Ігор Миколайович; Ободянська , Ольга Ігорівна; Жадан , Олександр Леонідович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
В данній статті розглядаються проблеми та потенціал деградуючих промислових територій. Представлено огляд досвіду ревіталізації промислових зон. Захват цінних територій промисловою забудовою був обумовлений в цілому стрімким індустріальним розвитком, а також екстенсивною направленістю індустріалізації. Оскільки очевидно, що більшість промислових підприємств в тому вигляді, в якому вони функціонували відновленню не підлягають, виникла необхідність масової трансформації (реконструкці), інтенсиффікації використання та перепрофілювання промислових зон міст. Виявлена група факторів, що впливають на доцільність реновації промислових територій. Це конструктивні, економічні, естетичні, соціальні, історичні та екологічні фактори. Розглянуто декілька напрямків, методів та прийомів адаптації індустріального спадку до сучасного контексту міста. З розвитком міста виникла необхідність в зміні в його містобудівному плануванні. Найбільш важливим в сучасному плані забудови міста є проблема промислових зон, які знаходяться в історичному центрі міста і представляють інтерес, як для самого міста, так і для інвесторів. Депресивні промислові зони, в яких відбувається реновація отримують другий шанс: там відувається будівництво житла, комерційних приміщень, інфраструктури. Однак, реабілітація потребує складної та тривалої юридичної підготовки проекта, знос старих будівель, перенесення інженерних комунікацій, рекультивація земель. В статті також наведені приклади промислових зон, адаптованих до сучасних міських умов в інших країнах. Розглядаються питання проблем, що виникають при освоєнні промислових зон.Метою даного дослідження є аналіз процесу реабілітації, її доцільність та ефективність в умовах урбанізованог міста, для цього розглянуло аналогові приклади перетворення індустріальних територій ї їх інфраструктур, проаналізовано досвід різних країн.