ОСНОВНІ ЗМІНИ В ПРОЕКТУВАННІ ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧИХ ЦЕНТРІВ - Ковальський , Віктор Павлович; Бондар , Михайло Дмитрович; Любарський , Володимир Сергійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Розглянуто основні зміни в проектуванні лікувально-оздоровчих центрів. Наведено нову термінологію яка сприятиме більш детальній розробці плану медичного закладу що дасть краще розуміння його функціональних особливостей. Запропоновано нову концепцію логістики. Передбачено освітлення основних об’єктів для кращої навігації. Покращено функціональні зв’язки між відділеннями лікарень, що сприятимуть ефективнішій роботі закладу та покращенню надання медичних послуг. Запропоновано концепцію олюднення простору яка створюватиме затишок в приміщеннях. Наведено приклади оновлених палат в лікарнях які сприятимуть комфортнішому перебуванню пацієнтів. Приділено увагу розробці просторів, що легко доступні та зручні для користувачів з обмеженими можливостями, зокрема, пацієнтів з інвалідністю. Проаналізовано зміни площ основних приміщень лікувально-оздоровчих центрів в нових нормативних документах та старих, та нові вимоги до санітарно-гігієнічних приміщень. Адаптовано відділення стерилізації відповідно до міжнародних стандартів якості та безпеки. Враховано сучасні підходи для забезпечення ефективного функціонування відділення Наведено приклади планів палат та приміщень ізоляції пацієнтів. Наведено класифікацію приміщень медичної візуалізації що дозволить забезпечити високий рівень безпеки та ефективності діагностики. Розглянуто оновлені вимоги до інженерного обладнання. Враховано сучасні підходи до енергоефективного проектування, включаючи використання відновлювальних джерел енергії, оптимізацію систем опалення та кондиціювання повітря, що дозволить зменшити витрати та сприятиме створенню здорового середовища для перебування пацієнтів та персоналу. Передбачено наявність всіх необхідних приміщень для задоволення потреб персоналу, що забезпечить медичному персоналу всі необхідні умови для повноцінної роботи та відпочинку, сприяючи підвищенню їх продуктивності. Оновлено вимоги до проектування вентиляції, опалення, ліфтів. Запроваджено проектування споруд цивільного захисту для забезпечення безпеки персоналу та пацієнтів у випадку надзвичайних ситуацій