ПРИНЦИПИ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ АРМУВАННЯ ҐРУНТІВ ГОРИЗОНТАЛЬНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ В СКЛАДНИХ ҐРУНТОВИХ УМОВАХ - Корчевський, Богдан Болеславович; Кириця, Інна Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Армування ґрунту горизонтальними лінійними гнучкими елементами застосовують майже в усіх галузях геотехнічної практики, при розміщенні майданчика будівництва в складних ґрунтових умовах. Розглянемо більш детально кожну з складних умов будівництва, такі як підроблювальні гірничими виробками площі, просідаючі ґрунти, ділянки небезпечні щодо можливості суфозії та карсту, зсувів, а також насипні та органогенні ґрунти, на прикладі армування подушки під фундаментом будівлі, що буде зводитися. В цьому випадку необхідно дотримуватися таких вимог як, достатня міцність елементів армування та оптимальна поверхня контакту елементів з ґрунтом. Перш за все розглянемо принцип використання цього методу при будівництві на територіях, що вже підробленні або в майбутньому будуть підроблені гірничими виробками та підземними міськими спорудами. Крім мульди зрушення, що безпосередньо утворюється протягом певного часу над гірничою виробкою, в межах якої відбувається осідання, нахили, деформації кривизни, стиснення та розтягу земної поверхні, можливі і інші небезпечні процеси, які досягають земної поверхні: ущільнення ґрунту від дренажу, що веде до осідання шарів, які залягають вище і завершується осіданням земної поверхні з утворенням дренажної мульди осідання; суфозія в підземну виробку, в результаті якої утворюється суфозійна порожнина, і залежно від її висоти, відбувається або обвалення, або осідання ґрунту, а на земній поверхні відповідно утворюється суфозійний провал або суфозійна мульда зрушення