ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННИХ ВІДХОДІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ У ВИРОБНИЦТВІ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ - Бондар, Альона Василівна; Христич, Олександр Володимирович; Бондар, Олександр Васильович; Сафроненко, Іван Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
У роботі розглянуто актуальну проблему створення ефективних сухих будівельних сумішей (СБС) для широкого спектру будівельних робіт, зокрема для зовнішніх і внутрішніх штукатурних покриттів. Основну увагу приділено дослідженню впливу тонкодисперсних мінеральних добавок, таких як діатоміт, біла сажа (аморфний мікрокремнезем) та порошок із вапняку, на фізико-механічні властивості СБС. У дослідженні було використано два робочі склади СБС на основі цементного в’яжучого з різними типами піску: кварцовим, поліміктним і відсівом дроблення вапняків. Результати експериментальних досліджень показали, що введення ефірів целюлози Tylose значно підвищує водоутримуючу здатність розчинових сумішей до 99,4-99,7%. Однак, незважаючи на підвищення здатності утримувати воду, ці суміші не досягають необхідної міцності для марки вище М100 без збільшення кількості в’яжучого матеріалу. Водночас, введення суперпластифікатора С-3 ефективно знижує водоцементне відношення (В/Ц), що сприяє підвищенню міцності затверділого розчину і дозволяє досягти необхідних показників міцності навіть для марки М150. Встановлено, що активні мінеральні добавки, такі як тонкомолотий вапняк, стабілізують цементне тісто і сприяють зменшенню розшарування суміші. Зерна добавок заповнюють проміжки між зернами цементу, підвищуючи щільність упаковки твердих компонентів і, таким чином, покращуючи структуроутворення штучного каменю. Це сприяє зростанню міцності і зменшенню усадки розчинів. Важливим є також те, що використання місцевих сировинних ресурсів, таких як відходи каменевидобування і обробки пісковиків, дозволяє значно знизити вартість виробництва сухих будівельних сумішей. Використання цих матеріалів забезпечує не лише економічну вигоду, але й сприяє зменшенню екологічного навантаження за рахунок утилізації відходів. Результати дослідження підтверджують перспективність використання карбонатних тонкодисперсних мінеральних добавок у складі сухих будівельних сумішей, що дозволяє покращити їх фізико-механічні та технологічні властивості. Це відкриває нові можливості для створення ефективних будівельних матеріалів, які відповідають сучасним вимогам якості та економічної ефективності.