ГІДРОФОБІЗАЦІЯ БУДІВЕЛЬНИХ ВИРОБІВ З ВИКОРИСТАННЯМ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ЦИКЛІЧНОГО ГІДРОТЕРМІЧНОГО НАСИЧЕННЯ - Горюн, Олег Олегович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Гідрофобізація будівельних матеріалів є актуальним напрямком в контексті оброби будівельних матеріалів для покращеннях їх властивостей. Захист від вологи дозволяє значно покращувати експлуатаційні характеристики матеріалів, підвищувати їх довговічність, знижувати витрати на обслуговування та ремонт. Сучасні технології, устаткування і матеріали відкривають нові можливості для реалізації ефективної гідрофобізації, роблячи даний напрямок вдосконалення будівельних матеріалів невід’ємною частиною сучасного будівництва. У статті розглядаються сучасні підходи до гідрофобізації будівельних виробів, що включають методи поверхневої та об’ємної гідрофобізації. Описано основні принципи та технологічні аспекти процесу гідрофобізації, які включають використання гідрофобізуючих агентів та методів їх імпрегнування. Наведено теоретичні обґрунтування та результати аналізу літературних джерел, присвячених цій тематиці. Висвітлено переваги та недоліки застосування різних технологій у будівельній практиці. Встановлено, що сучасні технології гідрофобізації не завжди можуть забезпечити необхідний рівень ефективності протікання процесу гідрофобної обробки будівельних виробів, а тому потребують вдосконалення. З огляду на це, визначено найбільш перспективний напрямок об’ємної гідрофобізації будівельних матеріалів, який передбачає імпрегнування гідрофобних складів в капілярно-пористі структури зразків із застосуванням вакууму та надлишкового тиску. Запропоновано устаткування для циклічного гідротермічного насичення і його використання для гідрофобізації будівельних виробів. Особлива увага приділяється аналізу ефективності цього методу в порівнянні з традиційними методами гідрофобізації в контексті підвищення водостійкості та морозостійкості будівельних матеріалів. Виконано опис роботи обладнання, що полягає у просоченні будівельних виробів шляхом імпульсної зміни величини тиску гідрофобізатора із заданими температурою, величиною тиску, частотою повторень імпульсів тиску.