ВИКОРИСТАННЯ ТРАДИЦІЙНИХ ТА ІНОВАЦІЙНИХ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ УТЕПЛЕННЯ СТІН ЖИТЛОВИХ ТА ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ - Сердюк, Василь Романович; Рудик, Сергій Вікторович; Гоголь, Сергій Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Метою роботи є дослідження сучасного стану енергетичного забезпечення утримання жилого фонду в умовах надмірного споживання енергетичних ресурсів. Показано, що приблизно 80% існуючого житлового фонду будувались при занижених показниках термічного опору огороджувальних конструкцій Наведена динаміка абсолютних обсягів видобутку власного природного газу та його імпорту. Через відмову України імпорту природного газу передбачається масштабний перехід до електроопалення нових житлових будинків. Приведений аналіз сучасного стану енергетичної галузі та приведені плани будівництва нових потужностей електроенергії Електроопалення нового житла ускладнюється через руйнування енергетичних об’єктів, трансформаторних підстанцій. Через руйнацію енергетичної інфраструктури країни урядом прийнято не популярне рішення підвищення тарифів на електроенергію. Показано, що теплова ізоляція житлового фонду забезпечить значне скорочення обсягів енергетичних ресурсів і відповідає світовим тенденціям зменшення викидів парникових газів, що сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань Україні щодо декарбонізації довкілля відповідно до рішень Парижської конференції 2015 року. Наведений аналіз експлуатаційних властивостей традиційних теплоізоляційних матеріалі, таких як пінополістирол та мінеральна вата, показано, що пінополістирол являється доступним за ціною, ефективний утеплювач, основним недоліком є його горючість, мінеральна вата являється енергозатратною на стадії виробництва є негорючим матеріалом. Показані перспективи використання негорючого теплоізоляційного газобетону низької густини, який поширений в країнах ЄС. Узагальнений світовий досвід використання в якості інноваційного теплоізоляційного матеріалу - аерогеля, показаний світовий досвід використання його в якості перло ізоляційного матеріалу.