ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ АДГЕЗІЙНИХ ДОБАВОК НА ВОДОСТІЙКІСТЬ АСФАЛЬТОБЕТОНУ - Борзяк, Ольга Сергіївна; Журавель, Віталій Вікторович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Асфальтобетон, як один з основних матеріалів, який широко використовується в дорожньому будівництві, відрізняється високою водонепроникністю, що безпосередньо впливає на термін експлуатації дорожнього покриття. В процесі експлуатації доріг асфальтобетон часто піддається різноманітним впливам, включаючи транспортні навантаження, перепади температур, атмосферні опади та інші природні впливи навколишнього середовища. Одним з ключових факторів, що впливає на водонепроникність асфальтобетону, є адгеійні властивості, які безпосередньо пов’язані зі стабільністю та стійкістю до старіння поверхневого шару асфальтобетону. Для того, щоб покращити адгезійні властивості асфальтобетону, в практиці проектування, зазвичай, використовують спеціальні адгезійні добавки. Відбір і застосування адгезійних добавок має значний вплив на показники водонепроникності асфальтобетону. Однак механізм їх впливу на водостійкість асфальтобетону недостатньо досліджений, особливо в практичному застосуванні, оскільки їхній ефект може мати деякі відмінності. Щоб дослідити вплив на водостійкість асфальтобетону, було обрано три найпоширеніші адгезійні добавки - на основі амінів, нано адгезійну добавку та цемент. Відповідні експериментальні дослідження виконані за допомогою методу Маршалла. Дані результати випробувань показують, що добавка на основі амінів, наноадгезійна добавка та цемент позитивно впливають на водостійкість асфальтобетону, однак найкращі показники має наноадгезійна добавка. Аналізуючи результати досліджень при зануренні на 5 та 10 діб, можна побачити, що стійкість асфальтобетону за Маршаллом знижується зі збільшенням часу занурення, причому її зниження в основному спостерігається протягом перших 48 годин, а через 2 доби зниження стає менш вираженим.