ОСОБЛИВОСТІ ВЛАШТУВАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЇ В ЗАХИСНИХ СПОРУДАХ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ - Джеджула, В’ячеслав Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
За умов збройної агресії надзвичайно нагальним є забезпечення безпеки цивільного населення. Для цього використовуються різного типу споруди: найпростіші укриття, протирадіаційні укриття, сховища і споруди подвійного призначення. Будівля даних споруд повинні бути обладнані різноманітними системами внутрішніх інженерних мереж з метою забезпечення життєдіяльності людей. З введенням у дію оновленого ДБН В 2.2.-5:2023 [1] значно посилились вимоги і до інженерного забезпечення даних споруд. Метою статті є аналіз особливостей влаштування інженерних систем в даних спорудах, зокрема систем вентиляції, надання рекомендацій щодо окремих випадків влаштування систем вентиляції та кондиціювання. У статті розглянуто нормативні вимоги щодо влаштування систем вентиляції в найбільш поширених на даний час спорудах цивільного захисту − протирадіаційних укриттях і спорудах подвійного призначення з властивостями ПРУ. Шляхом розв’язання диференційного рівняння розраховано концентрації вуглекислого газу в приміщеннях знаходження людей в залежності від режиму роботи вентиляції: нормальному, резервному і аварійному, визначено, що в усіх випадках концентрація не перевищить критичного значення. Дано рекомендації щодо конструювання систем вентиляції даних будівель, розглянуто особливості вентилювання і охолодження приміщень дизельних електричних станцій резервного постачання енергії. Виявлено, що при значних потужностях ДЕС влаштування вентиляції для охолодження стає конструктивно складним. Запропоновано шляхи вирішення даної проблеми. Рекомендовано для великих ПРУ і СПП влаштовувати дві вентиляційні камери з окремими повітрозаборами. Це дозволить зменшити ризики забруднення припливного повітря і запобігти зростанню у ньому концентрації вуглекислого газу при пожежах біля споруд цивільного захисту.