ПОШИРЕНІСТЬ ПЕРЕРОБКИ ЗОЛИ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Березюк, Олег Володимирович; Лемешев, Михайло Степанович; Стаднійчук, Максим Юрійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Об’єктом дослідження у роботі є відходи підприємств теплоенергетики, щорічний обсяг яких в Україні складає 8 млн. т., а приріст зайнятих земельних площ – 22 тис. га. У країнах ЄС до 84 % таких відходів переробляються. Тому прогнозування поширеності переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів в різних країнах світу від основних параметрів впливу з метою вирішення проблеми поводження з твердими промисловими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Проведено дослідження поширеності переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів в різних країнах світу плануванням експерименту другого порядку методом Бокса-Уілсона за допомогою ротатабельного центрального композиційного планування застосовуючи розроблене програмне забезпечення, що захищене свідоцтвом на твір. Метою дослідження є визначення регресійної моделі прогнозування поширеності переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів в різних країнах світу від основних параметрів впливу. Отримано регресійну залежність прогнозування поширеності переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів від основних параметрів впливу: густота населення країни, величина валового внутрішнього продукту на душу населення, середня географічна широта країни. Встановлено, що за критерієм Фішера гіпотезу про адекватність отриманої регресійної моделі можна вважати правильною з 95%-ю достовірністю. Коефіцієнт кореляції склав 0,99999, що свідчить про достатню достовірність одержаних результатів. Отримана регресійна залежність може бути використана під час розробки стратегії поводження з будівельними відходами. Встановлено, що серед факторів впливу, які розглядалися, найбільше на поширеність переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів впливає величина валового внутрішнього продукту на душу населення, а найменше – густота населення країни. Побудовано поверхні відгуків цільової функції – поширеності переробки золи при виготовленні будівельних матеріалів та їхні двомірні перерізи в площинах параметрів впливу.