ДРІБНОЗЕРНИСТІ ЗАПОВНЮВАЧІ АСФАЛЬТОБЕТОННИХ СУМІШЕЙ З ПРОДУКТІВ РЕСАЙКЛІНГУ БУДІВЕЛЬНОГО ЛОМУ - Христич, Олександр Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Відмічено наявність нагальних проблем зумовлених зростаючими обсягами автомобільних шляхів які потребують реалізації невідкладних заходів з капітального ремонту і модернізації. Наведено обґрунтування необхідності вирішення таких завдань для втілення життєво-необхідних проектів і відмічено необхідність залучення значних обсягів капіталовкладень, що важко вирішити в умовах військової агресії до України російської федерації. Представлено мотивуючі потреби забезпечення прогресивного розвитку галузей економіки які можуть реалізовуватись завдяки втіленню заходів з капітального ремонту і будівництву нових сучасних об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури і доріг з високими показниками пропускної здатності. Висвітлено обґрунтування необхідності розробки і впровадження нових ресурсозберігаючих технологій виготовлення асфальтобетонних сумішей з використанням дрібнозернистих заповнювачів отриманих з використанням технологій комплексної переробки накопичених залишків зруйнованих будівель і споруд. Проведено комплексні аналітичні дослідження технологій ресайклінгу техногенних відходів для отриманням складових компонентів будівельних сумішей. Викладено результати аналітичних досліджень прогнозованих обсягів утворення будівельних відходів за окремими категоріями ресурсів з посиланням на конкретні варіанти проектів об’єктів нерухомості житлової забудови. Представлено прогнозовані об’єми заповнювачів будівельних сумішей на прикладі об’єктів нерухомості з різними кількісними параметрами складових компонентів зруйнованих елементів огороджувальних конструкцій. Запропоновано технології рециклінгу накопичених відвалів будівельного брухту на території будівельного майданчику для відновлення об’єктів житлової забудови і транспортної інфраструктури, яка не вимагає будь-яких нових спеціалізованих заходів. В результаті досліджень встановлено, що прогнозовані обсяги будівельного брухту від руйнування елементів будівель і споруд в переважній більшості включають залишки бетону, залізобетону, керамзитобетону, цегляної кладки і керамічних виробів. Представлено результати використання проб дрібнозернистого заповнювача отриманого в результаті переробки будівельного брухту, визначено їхні гранулометричні характеристики і досліджено фізичні параметри. Запропоновано рецептурні склади заповнювачів асфальтобетонної суміші у відповідності до вимог нормативно-технічних документів. Складено прогнозовані склади асфальтобетонної суміші з використанням дрібнозернистих заповнювачів, отриманих за технологією ресайклінгу накопичених мас будівельного брухту. Представлено результати досліджень фізико-механічних характеристик зразків дрібнозернистого заповнювача для використання як альтернативи традиційних видобувних природних ресурсів.