СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МІСТ ПІСЛЯ ВІЙНИ - Дудар, Ігор Никифорович; Бричанський, Артур Олегович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Ця стаття розглядає ключові аспекти відновлення міст після припинення війни, фокусуючись на стратегіях та інноваційних підходах до міського планування. Особлива увага приділяється проблемам управління трафіком, концепції "міста 15 хв" та новаторським принципам дизайну вулиць, які визначають майбутнє сталого розвитку міст. У контексті відбудови України, що стає актуальною в умовах воєнного конфлікту, стаття вирізняється важливістю для архітекторів, містобудівників, державних та громадських організацій. Архітекти та містобудівники використовують стратегії післявоєнної відбудови, адаптуючи їх до умов сучасних викликів. Державні та громадські організації активно впливають на процеси прийняття рішень та впровадження ініціатив для створення стійкого середовища у відновлюваному місті. Зокрема, управління трафіком є ключовою складовою ефективного функціонування міста. Сучасні технології та аналіз даних можуть використовуватися для оптимізації руху автотранспорту та полегшення перевезень. Концепція "міста 15 хв" визначає зручний доступ до основних послуг та інфраструктури у радіусі 15 хвилин від будь-якої точки міста, сприяючи розвитку компактних та стало розвинутих просторів. Новітні принципи дизайну вулиць здатні трансформувати публічний простір, забезпечуючи комфорт та безпеку для пішоходів та велосипедистів. Зелені насадження, велодоріжки та інфраструктура для розваг сприяють формуванню здорового та привабливого середовища. Ця стаття пропонує погляд на майбутнє відновлених міст, спрямоване на сталість та ефективність. Інтеграція інновацій у міське планування може визначити успішні та стійкі стратегії для відбудови міст після воєнного конфлікту.