ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ІНСОЛЯЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Кучеренко, Лілія Василівна; Бабій, Ігор Миколайович; Cологуб Марина Сергіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Ця стаття присвячена дослідженню та аналізу сучасних інсоляційних технологій, які спрямовані на поліпшення комфорту та енергоефективності в міському середовищі. Аналіз викликів, з якими стикається інсоляція в сучасних містах. Фокусування дослідження на аспектах енергоефективності будівель. Ключовим аспектом дослідження є застосування динамічних та кінетичних технологій в архітектурному середовищі з метою поліпшення інсоляційних характеристик споруд та їх внутрішніх просторів. Ціль дослідження полягає в тому, щоб знайти та вивчити найновіші технологічні напрямки, які можуть допомогти вирішити складні проблеми, пов’язані з оптимізацією використання сонячної енергії та покращенням інсоляційних характеристик будівель. У роботі розглядаються основні тенденції, такі як використання відновлюваних джерел енергії, використання фотоелектричних технологій, сонцезахисних елементів, інноваційних матеріалів і «розумних» систем управління освітленням, серед інших перспективних напрямків. Здійснюється аналіз їх впливу на енергоефективність, екологію та здоров’я людей, високоефективні світлопрозорі матеріали та інтелектуальні системи управління освітленням. З метою створення просторів, які є більш ергономічними та енергоефективними, розглядаються інноваційні ідеї, такі як динамічні фасади та інтегровані системи відбору та розподілу світла. Розглянуто інноваційні підходи, технологічні рішення та приклади успішного втілення цих технологій у різних містах світу. Результати дослідження створюють основу для подальших досліджень інноваційних рішень з використання сонячного випромінювання. Висновки роботи показують, наскільки важливо розвивати та використовувати перспективні інсоляційні технології, щоб досягти сталого розвитку будівництва та створити зручні та ефективні міські простори.