ПЕРЕДУМОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ 3D-ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ МЕТАЛОВИРОБІВ ТА ПРИКЛАДИ ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ - Дорошенко, Володимир Степанович; Янченко, Олександр Борисович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Виконано короткий огляд сучасного обладнання для адитивного виробництва, 3D-технологій і провідних компаній у цій галузі. Таке виробництво для моделювання і оптимізації конструкцій виливків та випуску металопродукції відповідає концепції Індустрії 4.0, спрямованої на те, щоб швидко, зручно, варіативно, з мінімальним персоналом та прагненням виключення суб’єкта з технологічного циклу виробництва, близького до вимог споживача, отримувати конкурентоспроможну продукцію, у тому числі промислові та будівельні металовироби. 3D-технологія, що включає оптимізацію конструкцій цифровими методами, є ефективним засобом зниження вартості і ваги металоконструкцій, зменшуючи витрати металу. На сучасному перехідному етапі до масового адитивного виробництва є потреба поступового суміщення цифрових і традиційних технологій в процесі розвитку промисловості на інноваційній основі, що є дієвим механізмом подолання кризових явищ воєнного та повоєнного періодів. В цьому плані значні можливості має застосування 3D-технології для отримання литих металоконструкцій, зокрема виготовлених способом лиття за моделями, що газифікуються. Наведено три приклади застосування 3D-технології для друку металоконструкцій, в процесі виготовлення легковагих ажурних виливків, що включає друк ливарної піщаної форми, та при 3D-фрезеруванні з пінополістиролу разової ливарної моделі. Як один із ключових драйверів Індустрії 4.0, 3D-технології, на думку експертів, здатні стати в один ряд із традиційними, а в близькій перспективі – замінити принаймні половину наявного верстатного парку та заготівельного обладнання. Про те, що стримує активне використання підприємствами 3D-принтерів, йдеться чимало, але найпоширеніше обмеження – неготовність самих підприємств переосмислити, інженерно трансформувати своє виробництво, поставити на рейки цифрових технологій; безумовно, це складно, але потрібно для збереження їх конкурентоздатності.