РОЗШИРЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАВІСНИХ ВЕНТИЛЬОВАНИХ ФАСАДІВ ПРИ УТЕПЛЕННІ БУДІВЕЛЬ - Сердюк, Василь Романович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
В статті показано, що великий відсоток житлового фонду України представлений панельними будинками масових серій забудови 1960–1980-х років, який будувався з заниженими показниками нормативних вимог термічного опору огороджувальних конструкцій, внаслідок тривалого терміну експлуатації будівель зазнав фізичного та морального зношування. Показано, що занижені показники термічного опору оболонки будинків привели до надмірних витрат енергії на м2 застарілого житлового фонду, які перевищують в 2,0-2,5 рази показники країн ЄС. На утримання застарілого житлового на будівельну галузь приходиться більше 30-40% від всіх енергоносіїв. В статті наведене порівняння зростання термічного опору огороджувальних конструкцій європейських країн та України. Важливе місце в захисті будівель від впливу атмосферних явищ навколишнього середовища, підвищені їх енергоефективності та наданні сучасного вигляду застарілим об’єктам займають навісні вентильовані фасади(НВФ). Показані перспективи розширення функціональних властивостей навісних фасадів, які забезпечують отримання енергії за рахунок їх облицювання сонячними панелями та економії енергії при охолодженні будівлі за рахунок влаштування текстильних вентильованих фасадів.