ПРІОРИТЕТИ У ВИКОРИСТАННІ ВИКОПНИХ ВИДІВ ПАЛИВА ТА УТРИМАННІ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ - Сердюк, Василь Романович; Бауман, Катерина Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Приведені тенденції глобального зростання температури в світі через надмірне спалювання викопних вуглеводів. Надмірний видобуток та спалювання викопних видів палива (кам’яне вугілля, продукти переробки нафти, природний газ) привели до зростання їх вартості та змін клімату. Близько 40% викидів CO2 сьогодні дає спалювання вугілля, 33% - продуктів переробки нафти та 22% - природного газу, Збільшення вмісту СО2 в атмосфері призводить до зромтання температури поверхні Землі. На глобальному рівні світова спільнота ухвалила три основні міжнародні угоди щодо зміни клімату: Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (1992 р.); Кіотський протокол (1997 р.); Паризька угода (2015 р.). Паризьку угоду підписало понад 190 країн світу. Головні її цілі: досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року та утримати зростання глобальної середньої температури нижче 2°C до 2100 року, переважно до 1,5°C. Будівельна галузь відповідальна за споживання до 40% від всіх енергоносії. які використовуються в економіках країн світу. В узагальнені доповіді експертів на 27 Конференції ООН зі зміни клімату (COP27), яка пройшла в 2022 році в Єгипті (Шарм-еш-Шейх) було зазначено, що в 2022 році в атмосферу буде викинуто на 1% більше CO2, ніж у 2021-му. Основні обсяги викидів парникових газів приходяться саме на спалювання викопних видів палива. Приведений порівняльний анализ викидів СО2 при спалюванні різних видів палива. Досліджена динаміка видобутку викопних видів палива – кам’яного вугілля, нафти та природного газу, яка свідчить про значне зменшення їх відбутку та споживання. Розглянуті сучасні підходи зростання обсягів ВДЕ, наведена динаміка зростання потужностей СЕС. На основі європейського досвіду показані перспективи влаштування балконних міні СЕС. Індивідуальні системи опалення та децентралізація інженерних систем забезпечення житлового фонду сприяють підвищеню їх стійкості в несприятливих умовах. Розкриті організаційні особливості переведення житлового фонду від централізованої системи опалення на індивідуальне електро та газове опалення. На основі аналізу європейського досвіду утримання житлового фонду наведені основні напрямки зменшення енергоспоживання та викидів парникових газів існуючого житлового фонду.