ПРОБЛЕМИ АДАПТАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ БУДІВЕЛЬ ПІД НОВІ ФУНКЦІЇ (ГОТЕЛІ) - Субін-Кожевнікова, Альона Сергіївна; Голосенко, Артем Сергійович; Білоус, Дмитро Анатолійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Відповідно до соціально-економічних процесів, що передували переосмисленню міських просторів, пов’язаних з формуванням постіндустріального суспільства, у структурі сучасних міст сформувалися деструктивні нефункціональні ділянки. Втрата промисловими підприємствами своєї первинної виробничої функції, призвела до значного погіршення архітектурно-містобудівної, екологічної та соціальної ситуації в наших містах загалом, тому гострим питанням постала проблема реновації промислових територій, зокрема ідентифікація шляхів гармонізації даних територій шляхом переосмислення та оновлення промислової забудови. Під терміном реновації розуміється адаптивне використання будівель, споруд, комплексів та зміни їх функціонального призначення. Предметом розгляду є функція готелю в промислових будівлях, реалізована внаслідок зміни первісного призначення будівлі, як ознака наступності та функціональної різноманітності. У статті приділено увагу як сприятливим умовам і позитивним наслідкам функціонування готельних закладів у промислових будівлях, так і негативним аспектам і загрозам, які виникають у зв’язку з використанням виробничих територій загалом. Великим потенціалом щодо реноваційних заходів промислових об’єктів володіє місто Вінниця, яке сьогодні має в своїй структурі значну кількість території колишніх підприємств, що втратили свою першопочаткову функцію. Одна з таких ділянок – колишній завод тракторних агрегатів на вул. Батозькій. Тому питання адаптивного використання та рефункціоналізації, зокрема у готелі, колишніх виробничих будівель є пріоритетним.