МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗА МГЕ ПРОЦЕСУ ПІДСИЛЕННЯ ФУНДАМЕНТІВ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Козуб, Андрій Русланович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
З урахуванням наявності слабких грунтів на території України в грунтових основах виникають додаткові вертикальні деформації, повязані з руйнуванням їх структури. Водонасичення таких грунтів призводить до зміни НДС і впливає на умови надійної експлуатації будівельних об’єктів. В зв’язку з цим виникає необхідість підсилення фундаментів цих будівельних об’єктів, поліпшення несучої спроможності цих фундаментів. Тому на практиці весь час відбувається пошук нових способів підсилення фундаментів, поліпшення їх несучої спроможності. В складних інженерно-геологічних умовах погіршення фізико-механічних властивостей грунту веде до підвищення деформацій та зменшення несучої спроможності фундаментів. Підсилення фундаментів виникають також при потребі надбудов. В роботі за числовим методом граничних елементів зпрогнозовано поведінку під навантаженням підсиленого доволі відомим способом (рис. 1 ) фундаменту мілкого закладання на натуральній основі нахиленими перехресними палями. Підсилення фундаментних конструкцій потребує визначення їх несучої спроможності та напружено-деформованого стану (НДС) після проведеної реконструкції. Нормативне проектування основ, виходячи з осідань і кренів, гранично допустимих з точки зору експлуатаційної пригодності та надійності споруд, висуває підвищені вимоги до точності розрахунку переміщень фундаментів. Складність властивостей грунту та множина факторів, що впливає на їх механічну поведінку, довго були бар’єром, перед якими були безсилі математичні методи механіки суцільних середовищ. Поява сучасних ЕОМ дозволила алгебразувати математичну формуліровку більшості задач механіки грунтів, які потребують врахування великої кількості нелінійних визначальних факторів та перейти до пружньо-пластичних моделей. Використання числового експерименту як ніколи раніше тісно пов’язало фізичний зміст задачі, її математичну формуліровку, числові методи розрахунку та ЕОМ. В роботі для побудови прогнозу несучої спроможності підсиленого фундаменту використано пружно-пластичну модель дискретного середовища грунту та числовий МГЕ.