КОМПОЗИТНА АРМАТУРА В БУДІВЕЛЬНІ ГАЛУЗІ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗШИРЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ - Сердюк, Василь Романович; Антонюк, Олександр Миколайович; Антонюк, Тетяна Сергіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Науково-технічний прогрес значною мірою забезпечує виробництво та використанням нових ефективних будівельних конструкційних матеріалів з наперед заданими властивостями. У статті розглядаються перспективи застосування у будівництві відносно нового сучасного матеріалу – арматури композитної (АК), яка має низку переваг в порівнянні з традиційною металевою арматурою і одночасно характеризується властивостями, які обмежують її використанні в технології виробництва сучасних бетонних конструкцій. У зв’язку з низкою обставин, які пов’язані з розширенням умов експлуатації армованих бетонних конструкцій в сильно агресивних середовищах, де важко забезпечити корозійну стійкість сталевої арматури використовується композитна арматура. Показані перспективи використання композитної арматури в забезпеченні діелектричних властивостей деяких виробів та споруд. Узагальнений світовий досвід використання АК, наведена сучасна нормативна база щодо її використання в сучасному будівництві. Показано, що використання АК нарівні зі сталевою арматурою за чинними стандартами щодо механічних, технологічних та експлуатаційних властивостей є достатніми для вирішення переважної більшості завдань будівництва. Наведені обргрунтування щодо розширення використання композитної арматури з врахуванням високої енергоємності традиційної сталевої арматури та неохідністі скорочення викидів парникових газів відповідно до міжнародних зобовязань України.