МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ВЛАШТУВАННЯ ГЛИБОКОГО КОТЛОВАНУ СКЛАДНОЇ ФОРМИ НА ПОРЯД РОЗТАШОВАНІ БУДИНКИ - Маєвська, Ірина Вікторівна; Блащук, Наталя Вікторівна; Губашова, Валентина Євгенівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Найбільш поширеним способом улаштування підземного простору в стиснених умовах існуючої забудови є попереднє виконання огородження котловану з ряду паль або способом «стіна в ґрунті» з подальшим поетапним відкопуванням ґрунту в межах огородження. При цьому потрібна розробка надійної конструкції огородження, яке гарантує як відсутність втрати стійкості саме огородженням і його помірні деформації, так і відсутність надмірних додаткових деформацій і перевантаження поряд розташованих споруд, що чинять тиск на поверхню засипки підпірної стінки, якою є огородження котловану. В умовах щільної міської забудови і складної форми конструкції огородження в плані і по висоті використання розроблених методів розрахунку підпірних стін в плоскій постановці є некоректним, оскільки не враховує ефект просторової роботи конструктивних елементів огородження. Запропоновані методи просторового моделювання напружено-деформованого стану огородження глибокого котловану з подальшою виїмкою ґрунту для влаштування підземної частини майбутньої будівлі. Розглянутий котлован нелінійної конфігурації на ділянці з складним рельєфом та неоднорідним напластуванням ґрунтів. Досліджений вплив відкопування котловану на НДС поряд розташованих недобудованих існуючих будинків, врахована етапність проведення робіт. Моделювання виконувалося для обґрунтування ефективних конструктивних рішень щодо влаштування пальового огородження котловану і забезпечення стійкості укосів відкритої виїмки котловану. Створення тривимірної розрахункової моделі в PLAXIS 3D CONNECT Edition V21.01 дозволило дослідити вплив виконання конструкції огородження та подальшої виїмки на існуючі будівлі, що розташовані в безпосередній близькості до котловану та отримати деформації і зусилля в самій конструкції огородження.