УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ СИСТЕМ УТИЛІЗАЦІЇ ТЕПЛА ВИТЯЖНОГО ПОВІТРЯ ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ - Джеджула, В’ячеслав Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
За умов постійного зростання вартості енергоносіїв менеджмент підприємств змушений шукати шляхи зменшення енергоспоживання і першим кроком у цьому процесі є проведення енергетичного аудиту. Одним із значних споживачів теплової і електричної енергії у промисловості є системи вентиляції і кондиціювання. Основний напрям зменшення енергоспоживання цих систем – впровадження утилізації тепла витяжного повітря, а головна проблема полягає у складному конструктивному виконанні утилізуючих пристроїв та економічному обґрунтуванні доцільності їх впровадження. Незважаючи на очевидність необхідності впровадження систем утилізації тепла витяжного повітря, висока вартість їх влаштування викликає сумніви у доцільності впровадження і окупності даних енергозберігаючих заходів. Одним із перевірених напрямів утилізації тепла повітря витяжних систем є використання виносних гліколевих рекуператорів. Дані пристрої дозволяють здійснити утилізацію тепла витяжного повітря і передати це тепло на підігрів припливного повітря в системах, що розташовані на певних відстанях один від одного. Влаштування теплосприймаючого і нагріваючого теплообмінників в існуючих системах дозволяє незначно збільшити навантаження на вентилятор і обійтися без його заміни. За результатами реально виконаного енергетичного аудиту на одному із промислових підприємств України постала задача в техніко-економічному обґрунтуванні даного заходу енергозбереження. В статті розглянуто підходи щодо влаштування системи гліколевої утилізації тепла витяжного повітря з приміщення складу. Здійснено розрахунок та підбір теплообмінників, визначено економічну доцільність реалізації даної системи енергоутилізації. Результати досліджень впроваджено при термодернізації реального промислового об’єкту. На прикладі цього об’єкту визначено економічні показники впровадження систем гліколевої утилізації. Використання систем утилізації тепла витяжного повітря дозволяє значно підвищити енергоефективність систем вентиляції, зменшити витрати на підігрів, зменшити собівартість продукції і підвищити рентабельність підприємства.