ПОШУК РЕЗЕРВІВ НЕСУЧОЇ ЗДАТНОСТІ ПІРАМІДАЛЬНИХ ПАЛЬ ЗА МГЕ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Шевченко, Ігор Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Будівництво – одна із провідних галузей народного господарства в історичному аспекті його розвитку. Першою задачею проектування є визначення міцності будівельних конструкцій. Тому дослідження НДС та повязані з ним розрахунки найбільш відповідальні в будівництві. Математична модель технічного обєкта на мікрорівні – система диференційних рівнянь в частинних похідних, точне рішення якої отримати можна лише в небагатьох часткових випадках, тому будується дискретна модель з застосуванням числових методів, які використовують ідею Пуассона, що поведінку складної моделі можна подати поведінкою її окремих складових елементів. Інтенсивний розвиток та широке застосування ЕОМ суттєво наблизило фундаментальні математичні проблеми до прикладних, посилило їх взаємовплив. Поява нового, потужного та загального методу дослідження – числового експерименту, як ніколи раніше тісно повязала фізичний зміст задачі, її математичне формулювання, числові методі розрахунку та сучасні ЕОМ. В роботі використано числовий метод граничних елементів. Перспективним шляхом розвитку основ та фундаментних конструкцій є використання співвідношень теорії пластичної течії, а рівень розвитку механіки грунтів суттєво впливає на економічність і надійність прийнятих рішень. Одним із різновидів підняття несучої спроможності паль є крім врахування нелінійної роботи грунтової основи також влаштування шляхом розширення грунтової основи добавок щебеню. Ущільнений грунт в зоні пяти дозволяє передавати на палю більш високі навантаження.