АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ ТА ВИМОГ ПРИ ФОРМУВАННІ РЕКРЕАЦІЙНИХ ПРОСТОРІВ НА РЕКУЛЬТИВОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - Хороша, Оксана Іванівна; Субін-Кожевнікова, Альона Сергіївна; Куленко, Олег Вікторович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Розробка відкритих родовищ призводить до порушення земель при проведенні гірничих робіт і складуванні розкривних порід. Своєчасна рекультивація відпрацьованих порушених земель на території України відповідно до вимог законодавства є безпосереднім обов’язком надрокористувача. Рекреаційна рекультивація виконується загально неподалік міст і великих населених пунктів з метою створення зон відпочинку. Здебільшого вона поєднується з водогосподарською й лісогосподарською рекультивацією (озера в кар’єрах упорядковують, на їхніх берегах споруджують пляжі, бази відпочинку, висаджують дерева, кущі тощо). Створення паркових зон на техногенних ландшафтах ще зовсім новий напрям досліджень, в якому враховується не тільки кількісний показник (площа зелених територій в місті на одну людину), але і найбільш раціональний та естетичний спосіб розміщення зелених насаджень. Запропоновано перелік основних факторів пливу на формування рекреаційних просторів на відпрацьованих рекреаційних територіях, за зональним географічним принципом з врахуванням різних характеристик рельєфу та конкретної місцевості. Розкрито сутність та зміст впливу на потенціал рекреаційних територій таких факторів, як: соціально-економічні, демографічні, ресурсно-екологічні; геополітичні, соціально-психологічні. Необхідними вимогами до створення нових паркових зон на рекультивованих територіях є невисока вибагливість до ґрунтових умов, вплив клімату на обраній місцевості, швидкий ріст на початковій стадії розвитку та їх естетично привабливий вигляд.