ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ МІСТА ВІННИЦЯ ЗАКЛАДАМИ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ВІДПОВІДНО ДО ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЗАБУДОВИ - Швець, Віталій Вікторович; Риндюк, Світлана Володимирівна; Максименко, Марина Аркадіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Виховання і освіта підростаючих поколінь – одна з найбільш головних функцій людського суспільства, від чого повністю залежить майбутнє нашої планети. Для вирішення цих життєво необхідних завдань постійно відтворюється грандіозна армія професійних вчителів і педагогів, покликаних реалізувати право кожної людини на навчання та освіту, що відповідає його здібностям і можливостям. Іншою стороною процесу суспільного виховання і навчання поколінь є створення цілісної системи будівель навчально-виховного призначення –матеріально-технічної бази освіти – яка постійно потребує вдосконалення, розширення та реконструкції через періодичні зміни вимог суспільства до навчання й виховання дітей і підлітків. Загально відомо, що приблизно кожні 5 років в нашій країні оновлюється арсенал проектних рішень шкільних будівель, удосконалюється їх функціонально-планувальна організація, чуйно реагуючи на досягнення науково-технічного прогресу та зміни соціально-демографічної структури суспільства. Тому шкільне будівництво незмінно перебуває в полі зору соціальної, педагогічної, гігієнічної, демографічної і зрозуміло, архітектурно-містобудівної наук. Школа – це не просто загальноосвітній заклад, у якому навчаються діти. Це місце пізнання, відпочинку та становлення водночас. Тому під цим поняттям ми повинні розуміти місце знаходження учнів, яке здатне забезпечити їх відповідною освітою, розвагами та навичками. Школа і прилегла територія об’єднані в функціональну систему, яка направлена на забезпечення повноцінного навчального процесу. В статті розглянуто типи шкіл і класів в залежності від демографічної ситуації в місті. На прикладі міста Вінниці нведено території обслуговування шкіл, радіуси доступності до школи з різних районів обслуговування. Проаналізовано наповненність класів та навантажння на шкільну інфраструктуру у різних районах міста.