ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТЕРМОКАТАЛІТИЧНХ РЕАКТОРІВ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Анохіна, Катерина Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Сучасні термокаталітичні реактори для очищення газів повинні мати високу продуктивність і забезпечувати безперервність процесу. Для каталітичного очищення використовуються різні за способом взаємодії з каталізатором та функціональним призначенням апарати. Для підвищення енергоефективності термокаталітичних реакторів доцільно застосовувати альтернативні джерела енергії, зокрема, сонячні батареї. Враховуючи переваги сонячних батарей, зокрема, економічність, надійність, екологічність, доступність, довговічність, безпечність, ефективність та енергоощадність, запропоновано термокаталітичний реактор із сонячною батареєю, в якому за рахунок введення альтернативного джерела енергії, здійснюється процес нагрівання каталізатора, внаслідок чого збільшується ефективність очищення газових викидів. Запропоновано рівняння теплового балансу, за яким можливо чітко встановити основні джерела надходження та витрати теплоти в термокаталітичному реакторі. Витрати теплоти на процес каталізу варто компенсувати за рахунок перетвореної енергії Сонця в сонячній батареї. Кількість енергії, що виробляється в сонячній батареї та залежить здебільшого від її потужності та інсоляції. Встановлення сонячних батарей збільшує енергоефективність термокаталітичних реакторів, що покращує процес очищення викидів та робить каталіз більш економічно доцільним, особливо в літній період року. Враховуючи характеристику викидів окремого джерела, можливо вста