ОЦІНЮВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СВІТЛОПРОЗОРИХ ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ БУДІВЕЛЬ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Панкевич, Ольга Дмитрівна; Панкевич, Володимир В’ячеславович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Проведено аналітичний огляд публікацій щодо енергоефективності світлопрозорих елементів (вікон, дверей) огороджувальної конструкцій будівлі. Визначено актуальність розроблення експертної системи, яка б дозволяла моделювати процес прийняття рішення при діагностуванні теплоізоляційної оболонки на етапі експлуатації будівлі, та базувалась на багатокритеріальному аналізі елементів огороджувальних конструкцій будівлі. Для розроблення такої системи проаналізовано фактори, що впливають на енергоефективність світлопрозорих конструкцій. Фактори впливу згруповано у три блоки - технічні, технологічні й експлуатаційні. У роботі проведено детальний аналіз кожної групи факторів та визначено їх конструктивні особливості, кількісні та якісні характеристики, що впливають на збільшення енергоефективних показників. Наведено результати автоматизованого розрахунку енергоефективності вікон у програмі «Енергокалькулятор вікон і дверей OKNA.ua», що враховує кількісні характеристики вікон. У роботі проаналізовано можливість використання даного автоматизованого сервісу розрахунку вікон при технічному обстеженні існуючої будівлі та діагностуванні енергоефективності теплоізоляційної оболонки будівлі.