АКТУАЛЬНІСТЬ РЕНОВАЦІЇ ЗАСТАРІЛОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ - Сердюк, Тетяна Василівна; Франишина, Світлана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
В статті наводиться досвід європейських країн в реалізації проектів реновації житлової забудови. Програми реновації застарілого житлового фонду в різних країнах відрізняються за своєю суттю від поняття про цей інститут. Реалізація механізму реновації та здійснення подібних заходів в Україні практично не проводиться через недосконалість законодавства і відсутність нормативної бази. Механізм реалізації лише відпрацьовується детально. При цьому виникає безліч проблемних питань, пов’язаних з реалізацією даної програми. Більше 70% опитаних домовласників міст проживають в будинках, побудованих в 60-80 роки минулого століття. Відсутність задовільних житлових умов призводить до загострення соціальних проблем. Це вимагає узагальнення підходів до оновлення житлової забудови інших країн, які можуть бути використані в Україні при реновації застарілого житлового фонду.